”Haluan olla isona Sami Hedberg”

”Haluan olla isona Sami Hedberg”

Seuraan poikaani puistossa. Hän kiipeilee leikkitelineissä ja leikkii olevansa Spiderman. Hetken päästä hän on jo vetämässä leukoja.

”14. Uus enkka” hän sanoo itseensä tyytyväisenä. Kun kävelemme puistosta pois hän tarttuu käteeni ja kysyy minulta ”Olenko minä maailman vahvin 6-vuotias?”
”Kyllä sinä olet. Maailman vahvin ja taitavin 6-vuotias” vastaan hänelle.
”Ainakin sun ja mun mielestä” sanoo poikani tähän.

Mietin tuota pientä sivulausetta kauan. ”Ainakin sun ja mun mielestä”
Miksi minä en osaa ajatella enää samalla tavalla? Minne on kadonnut usko siihen että voin saavuttaa asioita joita haluan ja jotka olisivat minulle hyväksi. Milloin minä kadotin uskon siihen että rajoitteet ovat vain omassa päässä? Olenko haaveillut liian suuria? Enkö ole tehnyt tarpeeksi töitä unelmieni eteen?

Onko niin että vastoinkäymisten paljous on saanut minut luovuttamaan? Viimeisen vuoden ajan olen yrittänyt muuttaa ajatusmaailmaani. Olen muutaman vuoden sairastanut sairautta joka aiheuttaa minulle jatkuvia kipuja. Miksi näen tässäkin huonot puolet? Miksi harmittelen kiloja jotka sairaus on tuonut tullessaan? Miksi en iloitse uusista ystävistä jotka olen saanut sopeutumisvalmennuskurssilta? Miksi en ole ylpeä siitä, että minä olen pystynyt käymään kivuista huolimatta koko ajan töissä. Minä kuitenkin voin hyvin. Olen oppinut tuntemaan itseäni tämän sairauden kanssa. Tiedän mitä en voi tehdä, tiedän mikä saa minut hallitsemattoman kivun valtaan. Ne asiat mitä voin tehdä sairaudesta huolimatta ovat minulle mieluisia ja niitä on paljon.
Miksi suren sitä että olen joutunut luopumaan sählystä ja kahvakuulasta, miksi en muista mitä iloa kirjat ja käsityöt tuovat elämääni. Minun täytyy ajatella että rankka urheilu kuului tiettyyn ajanjaksoon elämässäni ja se aika on ohi. Nyt on aika muille hyville asioille.

Vertaamalla itseäni muihin tulen tietoisemmaksi kärsimyksistäni. Miksi en kääntäisi tätäkin toisinpäin. Jos olisin itseni ystävä mitä sanoisin itselleni? Tuskin samaa mitä mitä itse itsestäni ajattelen. Voi kun me kaikki olisimme itsellemme yhtä lempeitä kuin olemme ystävillemme! Ystävälleni annan syntymäpäivänä lahjakortin hierontaan. Olisipa hienoa hemmotella itseään samalla tavalla.

Haluan oppia pois vertailusta. En ole samanlainen nainen kuin ystäväni ovat. Minun lapsilla on erilainen äiti kuin kellään heidän ystävillä. Vertailemalla en saa itselleni mitään. Tai korkeintaan pahan mielen. Ihailen ihmisiä jotka osaavat aidosti iloita toisten saavutuksista. Minä haluan oppia tämän saman asian. On helppo iloita ystävän uudesta rakkaudesta jos itsellä on kunnossa oleva parisuhde. Entä jos näin ei ole? Silloin ilo toisen puolesta vaatii paljon enemmän. Tällaisen vilpittömyyden minä haluaisin oppia.

Haluan oppia elämään tässä hetkessä, vertailematta ja surematta mennyttä tai tulevaa. Minä en ikinä tule juoksemaan maratonia. Minä haastan itseni muilla elämän saroilla. Mitä ne ovat on minulle vielä hieman hämärän peitossa, ja se on tässä onkin hienoa.
Minulla ei ikinä tule olemaan yhtä siistiä kotia kuin ystävälläni, eikä tarvitsekaan. Me olemme yhtä iloisia kun tapaamme, olimme sitten kumman luona tahansa. On onni nauttia siitä hetkestä jolloin saamme istua saman pöydän ääreen. Tosi ystävän kanssa voi keskittyä olennaiseen vaikka tiskipöydällä olisi likaisia kuppeja.

Todennäköisesti jään sairauteni kanssa pois työelämästä ennen virallista eläkeikää. Tällä hetkellä olen kuitenkin vahvasti töissä ja nautin joka hetkestä. Tietoisuus siitä että tämä on rajallista saa minut viihtymään paremmin kutsumustyössäni. Työterveyslääkärin ennustamat tekonivelet ovat vielä kaukana tulevaisuudessa, ei niitä kannata vielä miettiä.

Minulla taitaa olla tällainen vanhan naisen suhtautuminen tähän ”rajoitteet ovat vain omassa päässä teemaan”. Olen opetellut tuntemaan itseäni ja voimavarojani. Näiden rajoitteiteni puitteissa haluan tehdä parhaani. Lapseni toivottavasti uskoo vielä vuosia siihen että hän on maailman taitavin ja voimakkain. Hänellä ei ole minkäänlaisia rajoitteita. Hän haluaa olla isona Sami Hedberg. Minä uskon että hänestä tulee Hedbergiäkin mahtavampi stand up koomikko. Rajoitteet ovat vain omassa päässä.

Sini