Lait ovat ihmisiä varten!

Lait ovat ihmisiä varten!

Tämä on ensimmäinen tervehdykseni Rajoitteet ovat vain omassa päässä –blogiin. Kiitos jätkille kutsusta! Olen seurannut tämän mahtavan some-projektin taivalta ja sehän on saavuttanut jo melkoiset mittasuhteet. Syystäkin.

Olen lakimies ja hoidan vammaisoikeusjuttuja. Niitä ovat esimerkiksi vammaispalvelujutut (esim. henkilökohtainen apu, kuljetuspalvelut, asunnon muutostyöt), kehitysvammajutut, eläkejutut. Monentyyppisiä juttuja. Näistä tehdään valituksia hallinto-oikeuksiin ja vakuutusoikeuteen. Kuulostaa tylsältä eikö vain??? Niinhän se välillä onkin, mutta kun voitto tulee, on se asiakkaalle kaikkea muuta kuin tylsää !

Lakijuttujen ajamisessa pitää Rajoitteet ovat vain omassa päässä –ideologia paikkansa. Se kannattaa teistä jokaisen muistaa. Ei tarvitse pelätä lakien tulkintaa. Teillä jokaisella on oikeus tulkita lakeja kuinka haluatte. Tuomioistuin kyllä sitten ratkaisee, kuka on oikeassa. Joskus auttaa, kun vain mainitsee, että lakimies hoitaa asiaa tai sanoo, että laki on tämä ja tämä. Kerronpa teille valaisevan esimerkin ”lakipuheen” tehosta.

Sokea mies oli kävellyt lähitiellä opaskoiran kanssa. Vastaan tuli naapurintyttö. Kohtaamisen seurauksena oli, että tytöllä oli naarmuja jaloissa. Oli kaksi tarinaa. Tytön mukaan koira oli raadellut. Sokean miehen mukaan tyttö oli juossut ojaan, jossa oksat raapineet. Asia meni aina korkeimpaan oikeuteen saakka. Sokea mies tuomittiin koiran vartioimatta jättämisestä. Koira tuomittiin kuolemaan. Tehtiinpä sitten valitus Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Yhtenä päivänä asiakas soittaa. Poliisit ovat pihassa, koiraa ollaan tulossa lopettamaan. Mitä niille sanotaan? – kysyy asiakas. Sanon, että sano niille, että asiasta on valitettu Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Kuulen, kuinka asiakas huutaa poliiseille: ”Asia on Rysselissä”. Oikeasti tuomioistuin on Strasbourgissa ja ehkä kielteinen päätöskin on jo tullut. Mutta, poliisit poistuvat, koira jää henkiin.

Olkaa siis rohkeita, tulkitkaa lakia, pitäkää puolianne. Lait ovat ihmisiä varten!

Jukka Kumpuvuori

www.kumpuvuori.fi ja facebook